Fråga: Vad menar ni med Socialt företag?
Svar: Vi har gjort en definition som fokuserar på att Sociala företag har ett ideellt ändamål som de arbetar för. Antingen i den egna verksamheten eller genom att vinsten utdelas till en ideell organisation som är bestämmande huvudman för företaget.
Fråga: Vilken juridisk form kan ett Socialt företag ha?
Svar: För att vara med i Nytta finns inte ett krav på en särskild juridisk form. Men däremot kräver vi att det finns ett ideellt ändamål eller att vinsten utdelas till en organisation som har ett ideellt ändamål och ett bestämmande inflytande över det sociala företaget. De juridiska former på sociala företag som vi ofta möter är; ideell förening, registrerat trossamfund, stiftelse, aktiebolag och ekonomisk förening.
Fråga: Vad kostar det att vara med i Nytta?
Svar: Vi fakturerar en startavgift på 200 kr till de som registrerat sig och godkänts. Längre fram kan avgiften ändras beroende på finansieringen av Nyttas framtida verksamhet.
Fråga: Vilka står bakom Nytta?
Svar: Formellt ägs Nytta av Forum - idéburna organisationer med social inriktning. Nytta.org är resultatet av ett utvecklingsprojekt som finansieras av Tillväxtverket. Tillsammans med flera av Forums medlemsorganisationer t ex IOGT-NTO, Stadsmissionerna, Hela Människan, Blå Bandet och Röda Korset genomförs projektet.